Functionele elektrostimulatie

Heb je minder kracht in je voet? Bijvoorbeeld omdat je een beroerte of een hersentrauma hebt gehad, of omdat je multiple sclerosis of een partiele dwarsleasie hebt? Dan kan functionele elektrostimulatie je helpen. Je zenuwen krijgen dan elektrische stootjes. Hierdoor kun je je voet beter heffen tijdens het lopen.


Krachtverlies in je voet is erg vervelend. Lopen kost je extra veel energie en aandacht. Maar het is ook gevaarlijk: je hebt meer kans om te struikelen, te vallen of je voet te verzwikken. De standaard behandeling hiervoor is een enkel-voet-orthese. Deze zijn er in vele soorten varierend van lichtgewicht confectie tot een maatwerk koker.  

Zo’n enkel-voet-orthese geeft je extra ondersteuning. Je kunt hierdoor gemakkelijker en veiliger lopen. Je hebt met een enkel-voet-orthese wel vaak speciale schoenen nodig.

Dat is bij elektrostimulatie niet nodig. Met elektrostimulatie kan je ook met blote voeten of sandalen lopen.  Verder kan je met functionele elektrostimulatie je voet vaak beter optillen dan met een orthese. Ook heb je meer bewegingsvrijheid in je enkel.

Vind je het moeilijk om stabiel te staan? Dan is een enkel-voet-orthese toch de beste optie. Een enkel-voet-orthese geeft je vaak meer ondersteuning als op je voet met krachtverlies staat.

Ben je geïnteresseerd in een proef met elektrostimulatie? Dan kan je je aanmelden voor een proef.

Wat kan je verwachten tijdens deze proefsessie? Met behulp van een stimulator die net onder je knie wordt geplaatst wordt de zenuw die naar je voerspieren loopt gestimuleerd. Je voelt dan een tinteling in je been en je voet wordt opgetild. De zenuw en de spieren moeten wel intact zijn. Dit is bijvoorbeeld niet het geval bij een aandoening van de zenuw zelf, zoals bij een rughernia of polyneuropathie. Functionele elektrostimulatie werkt ook niet bij een spierziekte. 

Als het tijdens de proef lukt om de voet goed op te tillen dan ga je hiermee lopen. Een bewegingssensor zorgt ervoor dat de voet alleen maar wordt opgetild tijdens het zwaaien van het been. Je merkt al direct of de stimulatie effect heeft en of dit betr werkt dan de enkel-voet orthese.

Ben je tevreden over het effect dan is het belangrijk de elektrostimulatie uit te proberen in de dagelijkse praktijk, vooral tijdens het lopen buiten op onregelmatig terrein. Dit kan bij een gespecialiseerd fysiotherapeut of dit kan door het systeem te huren.

Helaas vergoed de zorgverzekeraar functionele elektrostimulatie vaak niet. Zelf een stimulator aanschaffen is prijzig. De kosten van het systeem bedragen tussen de 3000 en 5500 euro. In overleg met jouw behandelend medisch specialist, de revalidatiearts of neuroloog, kan je beslissen of elektrostimulatie het meest geschikte loophulpmiddel is, of dat er nog andere behandelingen zijn die het lopen kunnen verbeteren.  De medisch specialist kan een aanvraag indienen voor vergoeding bij de zorgverzekeraar.